Cofetărie Timișoara
Într-o zi obișnuită de navigare pe Facebook, am dat peste un video captivant cu o figurină delicată din zahăr.
O scânteie mi-a străbătut mintea, și m-am întrebat “Cum aș putea să învăț să fac asta?”.
Acesta a fost punctul de plecare pentru o călătorie extraordinară în lumea prăjiturilor artistice.
Era 2019 când am hotărât să-mi transform pasiunea pentru prăjituri și torturi într-un business cu totul aparte. Am început timid și aveam un sac plin cu emoții și speranțe.
Am vrut să fac ceva diferit, ceva unic, ceva dulce.
Începutul
Inițial am făcut prăjituri simple pentru prieteni – Doboș, Albinuța, Savarină, Amandină.
Faimosul Tiramisu a avut norocul sau ghinionul să se oprească în rețetarul meu.
Cine putea gusta orice nebunie pe care o încercam eu? Prietenii, cunoștințele și mai ales familia.
Uneori te puteai uita la rezultatul final și să apreciezi ce a ieșit, dar, uneori, aproape puteai să te uiți.
Dorința de a oferi experiențe dulci unice a crescut rapid.
Așa arătau primele mele torturi personalizate
Cu toate acestea, calea spre a mă autodepăși nu a fost presărată doar cu zahăr pudră și cremă de unt.
Am investit mult, lăsând banii la o parte, am investit emoțiile, sufletul și tot timpul pe care l-am avut.
Financiar… nu credeam că e atât de costisitor să faci un blat de ciocolată peste care pui cremă de ciocolată, îl ornezi și atât.
Nici pe-aproape! Materia primă de calitate nu se poate compara cu cea de calitate inferioară, nici când vine vorba de gust, dar nici când vine vorba de preț.
Un zâmbet larg îmi apărea pe față atunci când intram în cămara bucătăriei mele – acolo aveam de la cea mai ieftină ciocolată până la cea mai scumpă făină de migdale.
Gândeam rapid 2-3 gusturi pe care le pot asocia, speram la o textură ca și în imaginația mea și îmi ziceam – hai să vedem ce iese!
Am testat atât de multe rețete și am aruncat la gunoi atât de multe torturi, prăjituri, cozonaci, fursecuri, biscuiți și multe altele încât după câteva luni ajunsesem să cumpăr coșuri de gunoi mai mari decât mobila de la bucătărie.
Despre perfecțiune
Perfecțiunea nu există! Totuși sunt un om muncitor, curajos și extrem de exigent cu fiecare om care lucrează cu mine.
Ajung de multe ori să pretind perfecțiune în fiecare strat de cremă, în fiecare bucățică de nucă aleasă și rumenită, în fiecare figurină
modelată cu pastă de zahăr și totuși care e scopul?!
În momentele în care oamenii își pun încrederea în echipa mea și în mine, iar, la final, totul este perfect și oamenii sunt fericiți și
zâmbesc, cred că acolo… Cred că acela e momentul în care sufletul meu reușește să se liniștească și să fie împlinit cu ce a realizat.
Totuși, estetica unui desert sau modul de preparare al unui blat umplut cu ciocolată sau caramel reprezintă bazele după care mă ghidez.
Familia mea
Familia mea este sursa mea de energie și motivație. I-am implicat pe toți într-un business local.
Fiecare membru își aduce contribuția unică și fiecare știe pas cu pas care este procesul tehnologic al
produselor noastre. În timp am crescut. De la un mic atelier de dulciuri artizanale am devenit o
artă comestibilă. Asta spun oamenii despre noi. Ne mai identifică și cu sintagma “prăjituri de casă”.
Am început cu torturi personalizate pentru copii sau pentru adulți.
Prețul pe care îl ceream de multe ori nu acoperea nici materia primă și nici timpul pe care îl dedicam fiecărui detaliu.
Am tot continuat să cred în oamenii din jurul meu și în mine.
De fiecare dată când un lucru rău apare, sigur urmează și un lucru bun – INEVITABIL.
Chefi la cuțite
Am decis să merg la emisiunea Chefi la Cuțite și să le arăt chefilor ce iubesc să fac. M-am prezentat cu ideea de a face o Savarină. O Savarină altfel. De ce altfel? Pentru că am însiropat-o cu lichior de portocale, i-am adăugat inserție fructe roșii și, pe lângă frișca naturală (niciodată vegetală), am adăugat și cremă de ciocolată albă.
Aici este link-ul de la emisiune: Dana Lupeasca Chefi la Cutite
A fost unul din cele mai emoționante momente din viața mea. Cred că am mai simțit asta maxim o dată în viață înainte. După ce a mai trecut timpul și s-a difuzat emisiunea mi-a fost atât de greu să mă privesc la televizor și în același timp râdeam și plângeam de emoții. A fost cel puțin interesant. Sper să reușesc sa repet și să prelungesc experiența pe care ama avut-o. Poate cu altă ocazie.
Întorcându-mă la cofetăria noastră. Eleganța și atenția la detalii reprezintă baza filosofiei noastre și niciun produs nu părăsește laboratorul de cofetărie fără a fi testat riguros înainte de a ajunge în mâinile clienților noștri loiali. Mereu zic – dacă eu nu i-aș da copilului meu să mănânce asta, nu vreau ca altcineva să o facă! Mai jos poți vedea un video de prezentare cu Cofetăria Dana Lupeasca.
Final
Pentru a încheia într-o notă de profesionalism aș dori să ofer, cu fiecare postare pe care o voi face,
un mic ghid al oamenilor care fac produse de calitate pentru oamenii interesați de produse de calitate.
Este o călătorie continuă, și suntem bucuroși să o împărtășim cu voi, pas cu pas, în fiecare felie și figurină din zahăr.